Sborový zpěv upravuje srdeční rytmus zpěváků a celkově prospívá zdraví

30.05.2015 10:36

Sborový zpěv upravuje srdeční rytmus zpěváků a celkově prospívá zdraví

 

Pokud vás zpívání baví a uvažovali jste, že byste se připojili k pěveckému sboru, máte nyní o důvod navíc tak konečně učinit. Švédští vědci totiž zjistili, že zpívání ve sboru blahodárně upravuje a sjednocuje srdeční rytmus všech zúčastněných zpěváků.

Zpívání má podobné účinky jako jóga

I když zpívání ve sboru, kde musí všichni udržovat stejný rytmus, ovlivňuje následně i rytmus našeho srdce, je ve skutečnosti mezi klasickou hudbou a údery lidského srdce jeden podstatný rozdíl: zatímco hudební skladba udržuje alespoň po určitou dobu stejné tempo, lidské srdce svou akci pravidelně zrychluje a zase zpomaluje. Tato přirozená proměnlivost se odborně označuje jako variabilita tepové frekvence. A lékaři dodávají, že správný vztah mezi dechovou frekvencí a touto tepovou variabilitou má uklidňující vliv na naše tělo i duši.

Rychlost srdeční akce je kontrolována aktivitou nervových vláken, která se sdružují v takzvaném bloudivém nervu (latinsky „nervus vagus“). A podle švédských vědců je aktivita tohoto nervu zase na druhou stranu ovlivňována zpěvem, především zpěvem pomalých frází s dlouhými výdechy. Zpívání ve sboru má tedy na srdce podobný účinek jako dechová cvičení, která jsou součástí jógy, a umožňuje nám získat do jisté míry kontrolu jak nad naším srdcem, tak i nad naší často příliš uspěchanou a vystresovanou psychikou.

Sladěný srdeční rytmus

Vědci se na základě výsledků odborných studií domnívají, že pomalé a kontrolované dýchání, které sborový zpěv vyžaduje, má kromě uklidňujícího vlivu na naši psychiku také příznivý účinek na zdraví našeho srdce a na celkový zdravotní stav jedince. A v neposlední řadě se dá říci, že tím, že srdce zpěváků bijí při zpěvu ve stejném synchronizovaném rytmu, posiluje sborový zpěv také týmového ducha.

Pokud máte pocit, že nejste zrovna „mistři v oboru“, a přesto byste rádi pozitivní účinky sborového zpěvu pocítili na vlastní kůži, není nic jednoduššího. Existují totiž i kurzy pro tzv. nezpěváky s následnou možností chodit si do sboru zazpívat.  

(vek)

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/263045.php

Zdroj českého textu: https://www.kardiochirurgie.cz/novinky/sborovy-zpev-upravuje-srdecni-rytmus-zpevaku-a-celkove-prospiva-zdravi-781